In Amerika is het een van de populairste recepten, namelijk mac and chees. Helaas is het imago van de mac en chees niet zo goed. Het wordt vaak gezien als vet en ongezond.
Deze gezonde en vegan variant is meer dan de moeite waard om te maken. Je hebt een gezonde maaltijd met het comfortfood gevoel.
Daarnaast is dit recept heel makkelijk te maken en je kunt het ook van te voren maken. Dan hoef je de ovenschaal alleen nog de oven in te schuiven op een drukke dag.
Dit recept is voor 4 personen
Ingrediënten saus
- 500 ml amandeldrink ongezoet
- 100 gram plantaardige kaas rasp
- 50 gram tarwebloem
- 4 eetlepels olijfolie
- 3 sjarlotten
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels dijonmosterd
- 1 theelepel nootmuskaat
Ingrediënten vulling
- 300 gram volkoren penne
- 1 bloemkool
- 1 broccoli
- 1 eetlepel olijfolie
- Snufje zout
- Snufje peper
Ingrediënten topping
- 50 gram plantaardige kaas rasp
- 7.5 gram peterselie

Benodigdheden
- Oven
- Ovenschaal
- Snijplank
- Mes
- Bakplaat
- Bakpapier
- Pan
- Koekenpan
- Knoflookpers
- Garde
Stap 1
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Stap 2
Snij de bloemkool en broccoli in roosjes. Snij de stronk in stukjes van ongeveer 2 cm.

Stap 3
Bekleed de bakplaat met bakpapier. Verdeel hierover de bloemkool en broccoli.
Stap 4
Bestrooi de broccoli en bloemkool met olijfolie en een snufje peper en zout. Bak de bloemkool en broccoli 20 minuten op 200 graden goudbruin.

Stap 5
Kook de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing.
Stap 6
Snipper de sjarlotten.
Stap 7
Pers de knoflook.
Stap 8
Verhit de olijfolie voor de saus in de koekenpan.
Stap 9
Fruit de sjarlotten en knoflook in de koekenpan.

Stap 10
Voeg de bloem toe aan de koekenpan.
Stap 11
Voeg in kleine scheutjes als roerend de amandeldrink toe tot de amandeldrink volledig is opgenomen. Herhaal dit tot je alle amandeldrink hebt toegevoegd.
Stap 12
Voeg de laatste ingrediënten voor de saus toe en roer alles goed door.
Stap 13
Giet de pasta af.

Stap 14
Meng de pasta, broccoli, bloemkool en de kaassaus door elkaar en schep het in de ovenschaal.
Stap 15
Bestrooi de ovenschaal met de plantaardige rasp voor de topping.
Stap 16
Bak de ovenschaal af 12 minuten op 200 graden.

Stap 17
Snij de peterselie fijn en bestrooi de ovenkant van de ovenschaal met de peterselie.