Een tijdje terug stuitte ik op iets interessants tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe soep: Gentse waterzooi. Ondanks de ietwat vreemde naam, betekent “waterzooi” eigenlijk “sudderen” in het Vlaams. Oorspronkelijk bedoeld als voedzame maaltijd voor de minderbedeelden in de 15e eeuw, heeft deze soep een evolutie doorgemaakt tot een geliefd culinair symbool van Gent. Met een knipoog naar traditie en een persoonlijke twist, heb ik mijn eigen versie van dit gerecht gecreëerd. Ik kan met zekerheid zeggen dat de Gentse waterzooi soep is een waar genot dat blijft verrassen. Duik met mij de keuken in om deze heerlijke soep te maken.
Dit recept is goed voor 4-6 kopjes soep.
Ingrediënten bouillon
- 2 kippenpoten
- 2 laurierblaadjes
- 1 liter water
- 1 ui
- 1 wortel

Ingrediënten soep
- 200 ml room
- 3 aardappels
- 2 preien
- 2 wortels
- 1 theelepel gedroogde tijm
- zout
- peper

Benodigdheden
- Soeppan
- Vergiet
- Snijplank
- Mes
- Dunschiller

Stap 1
Snij de wortel en ui in grove stukken. Doe de kippenpoten, ui, wortels en laurierblaadjes in een grote pan. Voeg het water toe en breng aan de kook.

Stap 2
Laat het geheel ongeveer 1,5 uur sudderen op laag vuur, totdat de kip gaar is en de bouillon goed op smaak is.
Stap 3
Verwijder de kippenpoten uit de bouillon en laat ze afkoelen. Zeef de bouillon om de groenten en kruiden te verwijderen en zet apart.

Stap 4
Pluk het vlees van de kippenpoten en snijd het in stukjes.
Stap 5
Schenk het bouillon terug in de soeppan.

Stap 6
Snij de wortels, prei en aardappels fijn.

Stap 7
Voeg de gesneden wortels, prei, aardappels en gedroogde tijm toe aan de bouillon. Kook dit 20 minuten zachtjes door.

Stap 8
Voeg de room toe en kook dit 5 minuten mee. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Stap 9
Voeg de stukjes kip toe aan de soep en laat dit 3 minuten mee opwarmen.
