Gezonde kwarktaart

Toen in nog werkten in het verzorgingshuis maakte ik wekelijks een kwarktaart. Het was makkelijk te maken met een kant en klaar pakje. Je smolt boter voor het koekdeeg. Mengde de kwark met een zakje met een chemisch roze kleur waar een walm van suiker af kwam. Een paar uur wachten en dan konden mijn bewoners heerlijk smullen van een puntje kwarktaart bij de koffie. 

De grootste ruzies onder bewoners verdwenen met een puntje taart voor hun neus en het was dan gelijk weer gezellig.  

Nu ik zelf bezig ben met afvallen en een gezonden levensstijl merk ik hoe vaak eten en gezelligheid samengaat. Bij verjaardagen eet ik geen gebak en bij kraambezoek geen beschuit met muisjes. Alhoewel de diëtist heeft gezegd dat het mag, wil ik niet ongezond eten.  

Toch valt het altijd een gezonden keuze maken vaak wel tegen. Ik mis ook wel eens een lekker stukje taart, zoals bijvoorbeeld een kwarktaart.  Daarom ben ik aan de slag gegaan met verschillende recepten van internet. Het resultaat, of de bodem was te zacht of de kwark was niet stijf genoeg.  

Onder bemoedigende woorden van Philippe ben ik doorgegaan en heb zelf een heel nieuw recept gemaakt. Het resultaat van deze taart mag er meer dan wezen.

Ingrediënten bodem  

  • 130 gram dadels, zonder pit 
  • 75 gram havermout  
  • 40 gram walnoten  
  • 40 gram boter 

Ingrediënten Topping  

  • 750 gram magere kwark  
  • 250 gram aardbeien  
  • 20 gram gelatine poeder

Benodigdheden 

  • Oven  
  • Keukenmachine  
  • 2 pannen   
  • Lepel  
  • Bakpapier 
  • Bakspray  
  • Garde  
  • Springvorm met een doorsnede van 18 cm  

Stap 1 

Verwarm de oven voor op 190 graden.  

Stap 2 

Klem het bakpapier vast op de bodem van de springvorm. Spray de randen van de springvorm in met de bakspray. 

Stap 3 

Smelt de boter in de pan. Doe alle ingrediënten inclusief de gesmolten boter in de keukenmachine.  Maal alles fijn en verdeel het over de bodem van de springvorm. Druk met de lepel de bodem glad.  

Stap 4 

Bak de bodem af in 15 minuten op 180 graden. Laat daarna de bodem goed afkoelen. 

Stap 5  

Pureer de aardbeien fijn met de staafmixer. Meng de gepureerde aardbeien door de kwark heen. Schenk het mengsel in de pan en verwarm het tot het lauwwarm is. Meng de gelatine poeder door het kwarkmengsel. Klop met de garde tot de gelatine volledig is opgelost. 

Stap 6  

Giet de kwark op de bodem van de taart. Laat de taart minimaal 4 uur opstijven.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *