Het is weer die betoverende tijd van het jaar waarin Nederland zich voorbereidt om Sinterklaas te verwelkomen. De geur van speculaas en pepernoten vult de lucht en het geluid van Sinterklaasliedjes klinkt door de straten. Wat is er nu beter dan deze feestelijke sfeer te vieren met een heerlijke traktatie die zowel jong als oud zal bekoren? In deze blog neem ik je mee op een smakelijk avontuur ter ere van Sinterklaas, terwijl we je leren hoe je Sinterklaas cupcakes kunt maken die niet alleen qua smaak, maar ook visueel de magie van het feest vastleggen. Dus trek je bakmuts aan en laat ons samen deze verrukkelijke lekkernijen bereiden om de komst van de Goedheiligman te vieren.
Dit recept is voor 12 cupcakes.
Ingrediënten
Voor de cupcakes
- 125 gram roomboter
- 125 gram kristalsuiker
- 125 gram zelfrijzende bloem
- 2 eieren
- 2 eetlepels melk
- 1 theelepel vanille-extract
Voor de botercrème
- 500 gram poedersuiker
- 250 gram ongezouten boter
- 1 theelepel koekkruiden
- Gele en rode voedingskleurstof
Voor de decoratie
- Dr Oetker chocolade stift
- Pietenmuts

Benodigdheden
- Oven
- Keukenmachine
- Cupcake bakvorm
- 12 Muffinvormpjes
- 2 Kommen
- Huishoudfolie
- Spatel
De cupcakes

Stap 1
Verwarm je oven voor op 200 graden en plaats 12 cupcakevormpjes in een cupcake bakvorm.
Stap 2
Klop je de boter en suiker samen tot het mengsel licht en luchtig is, dit duurt 3 minuten. Voeg de eieren één voor één toe, kloppend na elke toevoeging.Voeg het vanille-extract toe en meng goed.
Stap 3
Meng voorzichtig de zelfrijzende bloem met een spatel door het mengsel tot alles goed is gemengd. Probeer niet te veel te roeren om te voorkomen dat de cupcakes taai worden.
Stap 4
Voeg de melk toe en meng tot het beslag een gladde consistentie heeft bereikt.
Stap 5
Verdeel het cupcake beslag gelijkmatig over de voorbereide cupcake vormpjes, vul ze tot ongeveer twee derde vol.
Stap 6
Bak de cupcakes af 20 minuten op 180 graden .
Stap 7
Haal de cupcakes uit de oven en laat ze afkoelen.
De botercrème

Stap 1
Klop de boter in de keukenmachine op middelhoge snelheid tot het zacht en romig is, dit duurt meestal ongeveer 2-3 minuten.
Stap 2
Voeg geleidelijk de poedersuiker toe en klop op lage snelheid tot de suiker is opgenomen. Verhoog dan de snelheid naar middelhoog en klop nog eens 2-3 minuten tot de botercrème licht en luchtig is.
Stap 3
Voeg de koekkruiden toe en meng tot het volledig is opgenomen.
Stap 4
Verdeel de botercrème gelijkmatig over twee aparte kommen.
Stap 5
Voeg enkele druppels gele voedingskleurstof toe aan de ene kom en enkele druppels rode voedingskleurstof aan de andere kom. Meng goed tot je de gewenste kleurintensiteit hebt bereikt. Voeg indien nodig meer kleurstof toe.

Stap 6
Verdeel met de spatel beide kleuren botercrème op de huishoudfolie. Rol de folie tot een stevige rol. Knip het puntje van de huishoudfolie af en plaats de rol in de spuitzak.
Stap 7
Spuit de tweekleurige botercrème op de afgekoelde cupcakes in een mooie swirl of decoratief patroon.
Decoreren

stap 1
Decoreer de cupcakes met een pietenmuts. Mocht je dit niet hebben is het ook leuk om de cupcake te versieren met strooigoed.
